15 potraw, których trzeba spróbować w Chorwacji

image

15 potraw, których warto spróbować w Chorwacji

Pomysły na podróże /. Kuchnie świata

Chorwacja to raj dla smakoszy. Domowe makarony, najświeższe owoce morza, aromatyczne wina... to wszystko czeka tu na Ciebie.


Nadmorski region Chorwacji, Dalmacja, słynie z pysznego jedzenia. Oto must-try dla każdego szanującego się podróżnika:

1.

Ośmiornica

To zdjęcie może sprawić, że poczujesz się trochę niespokojnie. Mimo wszystko powinieneś spróbować. Można też zamówić sałatkę z ośmiornicą, która zawiera ośmiornicę, oliwki, kapary i oliwę z oliwek.


2.

Ostrygi

Dalmacja słynie z owoców morza. Pochodzą z dwóch małych wiosek na półwyspie Peljesac, około godziny drogi na północ od Dubrownika. Wystarczy spojrzeć na to, jakie są ogromne. Można je nawet zamówić zapiekane, co oznacza, że będą pokryte rozpływającą się w ustach serową skórką.


3.

Carpaccio

Carpaccio, czyli cienko pokrojone surowe plastry mięsa i ryb, to popularne danie w nadmorskiej Chorwacji. Oprócz typowych odmian, takich jak tuńczyk i wołowina, niektóre restauracje podają również wegetariańską wersję tego dania, jak carpaccio z cukinii.



4.

risotto

z owocami morza Zamawiając owoce morza w restauracji w Chorwacji nie można się pomylić. Jest zawsze świeża.



5.

Risotto z atramentem mątwy

Czarne risotto to dalmatyńska specjalność. Jest nie tylko niesamowicie smaczny, ale i wyjątkowy - twój język po nim zrobi się czarny.



6.

Chleb z oliwą

z oliwek Prawdopodobnie nigdy nie skojarzysz Chorwacji z oliwą z oliwek, ale jest ona tutaj produkowana w dużych ilościach. W większości Konobas (czyli tradycyjnych chorwackich restauracji) chleb z oliwą z oliwek podawany jest jako przystawka.


7.

Sery

Większość serów tutaj jest domowej roboty, więc zawsze są świeże i pyszne.


8.

Lokalne wino

Niestety chorwackie wina nie są eksportowane do reszty świata, więc raczej nie usłyszycie o nich. Winnice w centrum kraju robią białe wino, natomiast w Dalmacji czerwone.


9.

Domowy makaron

Chorwacja słynie ze swoich wyrobów makaronowych. A wszystko dzięki sąsiedztwu z Włochami. Miejscowi wprost uwielbiają spaghetti, makarony i gnocchi.


10.

Burek

Burek to ciasto z mięsem, warzywami lub serem. Korzenie tego dania sięgają czasów osmańskich. Chorwaci zazwyczaj gotują go na dużej patelni, a następnie kroją na małe kwadraty. Burek można kupić w każdej piekarni.


11.

Cevapi

Mogą to być proste kiełbaski z przyprawami podawane z chlebem i różnymi dodatkami, ale są one przyrządzane w taki sposób, że to nieskomplikowane danie staje się wyrafinowanym przysmakiem. Miejscowi wolą je jeść z ketchupem. Cevapi można kupić w każdej restauracji typu fast food na każdym rogu Chorwacji.


12.

Napoje alkoholowe

Chorwacja słynie z likierów owocowych, produkowanych z wina lub sfermentowanego soku, oraz rakiji. Spożywa się je jako aperitif lub digestif.


13.

Biała ryba

z blitwą

Biała ryba z blitwą to jedna z tradycyjnych chorwackich potraw. Miejscowi jedzą ją kilka razy w tygodniu, więc zdecydowanie powinniście spróbować. Rybę gotuje się dość prosto, w oliwie z oliwek z przyprawami, a blitwa to czardasz z ziemniakami.


14.

Ciasto

migdałowe

Tradycyjne chorwackie ciasto z migdałów i twarogu.


15.

Rozata

Tradycyjne ciasto z kremem. Nazwa tego dania pochodzi od rozalin, co po chorwacku oznacza różowy likier i nic dziwnego, bo deser ten ma wyraźny kwiatowy aromat.


Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
  • Przeczytaj też
  • Komentarze