15 potraw, których warto spróbować w Chorwacji
Pomysły na podróże /.
Kuchnie świata
Chorwacja to raj dla smakoszy. Domowe makarony, najświeższe owoce morza, aromatyczne wina... to wszystko czeka tu na Ciebie.
Nadmorski region Chorwacji, Dalmacja, słynie z pysznego jedzenia. Oto must-try dla każdego szanującego się podróżnika:
1.
Ośmiornica
To zdjęcie może sprawić, że poczujesz się trochę niespokojnie. Mimo wszystko powinieneś spróbować. Można też zamówić sałatkę z ośmiornicą, która zawiera ośmiornicę, oliwki, kapary i oliwę z oliwek.
2.
Ostrygi
Dalmacja słynie z owoców morza. Pochodzą z dwóch małych wiosek na półwyspie Peljesac, około godziny drogi na północ od Dubrownika. Wystarczy spojrzeć na to, jakie są ogromne. Można je nawet zamówić zapiekane, co oznacza, że będą pokryte rozpływającą się w ustach serową skórką.
3.
Carpaccio
Carpaccio, czyli cienko pokrojone surowe plastry mięsa i ryb, to popularne danie w nadmorskiej Chorwacji. Oprócz typowych odmian, takich jak tuńczyk i wołowina, niektóre restauracje podają również wegetariańską wersję tego dania, jak carpaccio z cukinii.
4.
risotto
z owocami morza Zamawiając owoce morza w restauracji w Chorwacji nie można się pomylić. Jest zawsze świeża.
5.
Risotto z atramentem mątwy
Czarne risotto to dalmatyńska specjalność. Jest nie tylko niesamowicie smaczny, ale i wyjątkowy - twój język po nim zrobi się czarny.
6.
Chleb z oliwą
z oliwek Prawdopodobnie nigdy nie skojarzysz Chorwacji z oliwą z oliwek, ale jest ona tutaj produkowana w dużych ilościach. W większości Konobas (czyli tradycyjnych chorwackich restauracji) chleb z oliwą z oliwek podawany jest jako przystawka.
7.
Sery
Większość serów tutaj jest domowej roboty, więc zawsze są świeże i pyszne.
8.
Lokalne wino
Niestety chorwackie wina nie są eksportowane do reszty świata, więc raczej nie usłyszycie o nich. Winnice w centrum kraju robią białe wino, natomiast w Dalmacji czerwone.
9.
Domowy makaron
Chorwacja słynie ze swoich wyrobów makaronowych. A wszystko dzięki sąsiedztwu z Włochami. Miejscowi wprost uwielbiają spaghetti, makarony i gnocchi.
10.
Burek
Burek to ciasto z mięsem, warzywami lub serem. Korzenie tego dania sięgają czasów osmańskich. Chorwaci zazwyczaj gotują go na dużej patelni, a następnie kroją na małe kwadraty. Burek można kupić w każdej piekarni.
11.
Cevapi
Mogą to być proste kiełbaski z przyprawami podawane z chlebem i różnymi dodatkami, ale są one przyrządzane w taki sposób, że to nieskomplikowane danie staje się wyrafinowanym przysmakiem. Miejscowi wolą je jeść z ketchupem. Cevapi można kupić w każdej restauracji typu fast food na każdym rogu Chorwacji.
12.
Napoje alkoholowe
Chorwacja słynie z likierów owocowych, produkowanych z wina lub sfermentowanego soku, oraz rakiji. Spożywa się je jako aperitif lub digestif.
13.
Biała ryba
z blitwą
Biała ryba z blitwą to jedna z tradycyjnych chorwackich potraw. Miejscowi jedzą ją kilka razy w tygodniu, więc zdecydowanie powinniście spróbować. Rybę gotuje się dość prosto, w oliwie z oliwek z przyprawami, a blitwa to czardasz z ziemniakami.
14.
Ciasto
migdałowe
Tradycyjne chorwackie ciasto z migdałów i twarogu.
15.
Rozata
Tradycyjne ciasto z kremem. Nazwa tego dania pochodzi od rozalin, co po chorwacku oznacza różowy likier i nic dziwnego, bo deser ten ma wyraźny kwiatowy aromat.
Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj magazyn:
- Przeczytaj też
- Komentarze