10 potraw do spróbowania w Nikaragui
Pomysły na podróże /.
Ameryka
WNP bardzo niewiele osób wie o niesamowitej Nikaragui. A ci, którzy słyszeli tę nazwę, autentycznie wierzą, że jest to kraj afrykański. W rzeczywistości Republika Nikaragui znajduje się w Ameryce Południowej i sąsiaduje z Hondurasem i Kostaryką. Dzięki dostępowi do Morza Karaibskiego i stosunkowo niskim kosztom życia i wyżywienia w kraju, przemysł turystyczny kwitnie.Krajowi podróżnicy nie odważyli się jeszcze odkryć piękna Nikaragui, i nie bez powodu. Unikalna flora i fauna tego kraju są bardzo interesujące. Ocelot, jaguar, leniwiec i niezliczone hordy małp można znaleźć w lasach tropikalnych. Nurkowanie w krystalicznie czystej wodzie jest niezapomnianym przeżyciem. Rafy koralowe wabią nurków z całego świata. W naturalnych labiryntach żyją kolorowe ryby i fascynujące morskie stworzenia.
Wyobraźmy sobie przez chwilę, że zdecydowałeś się na tak długą podróż. Pierwszą rzeczą, o którą musisz zadbać, jest zameldowanie w hotelu. Ponieważ jesteś doświadczonym turystą, pokój został zarezerwowany z dużym wyprzedzeniem, nie powinno być problemu z miejscem pobytu. Twoje rzeczy są rozpakowane i teraz możesz bezpiecznie zwiedzać okolicę. Nagle twój żołądek zaczyna dudnić. Więc, właśnie przybyłeś do Nikaragui i jesteś głodny jak diabli. Zastanawiasz się, co powinieneś zjeść, aby poznać smak tego egzotycznego kraju.
Bankiet NikaraguiWiększość
ludności to Kreole, Hiszpanie i Amerindianie, więc kuchnia jest bogatą mieszanką kultur. Dania narodowe są sprzedawane w małych mobilnych jadłodajniach, jak również w dużych restauracjach. Ogólnie rzecz biorąc, możliwe jest uzyskanie obfitego posiłku bez wydawania zbyt wielu pieniędzy. Przy okazji, jeśli zorganizujesz wynajem pokoju od miejscowych, gościnni gospodarze z pewnością nakarmią cię czymś niezwykłym i niesamowicie smacznym absolutnie za darmo.
Możesz wyróżnić dziesięć najpopularniejszych potraw w Nikaragui. Musisz spróbować ich wszystkich, aby poznać styl życia i tradycje tego gorącego tropikalnego kraju.
1. Gallo
Pinto (Gall
o Pinto
)
Gallo Pinto jest podstawą diety tubylców. Jest to nikaraguański odpowiednik naszych smażonych ziemniaków lub gotowanego makaronu. Żaden rodzinny obiad nie jest kompletny bez Gallo Pinto. Danie to, łączące czerwoną fasolę, ryż i przyprawy, ma wspaniały smak i potrafi dać długotrwały zastrzyk energii. Istnieje kilka wariantów tego przepisu w zależności od regionu. Na przykład na wybrzeżu do Gallo Pinto dodaje się mleko kokosowe, a na północy szparagi i paprykę.
2
. Indio-Viejo
"Indio-Viejo" oznacza dosłownie "stary Indianin". Za tym prostym daniem kryje się stara legenda. Na uczcie w pewnej wiosce miejscowi ugotowali obiad i właśnie zasiedli do ognia, gdy z leśnej gęstwiny wyłonili się konkwistadorzy. Nikaraguańczycy zaczęli się obawiać, że Hiszpanie przyszli zabrać im całe jedzenie i mieli rację. "Co to za zapach, który tak ładnie pachnie?" - pytali najeźdźcy. Zaradni tubylcy odpowiedzieli: "Stary Indianin nie żyje, zrobiliśmy z niego chowder dla głodnych żołnierzy, którzy przybyli z daleka". Hiszpanie skrzywili się na ten "przysmak" i odeszli z niczym.
Indio Viejo jest tak naprawdę gotowane na bazie tłustej wołowiny lub wieprzowiny. W dużym żeliwnym kotle dusi się mięso, cebulę, paprykę, czosnek i chili. Niekwaszone tortille zanurza się w gęstej, brązowej mazi i z radością wkłada do ust. Zwyczajowo po obiedzie można się zdrzemnąć na godzinę lub dwie. Rzeczywiście, po zjedzeniu Indio Viejo nie ma się ochoty na ruch, ciało staje się ciężkie, a pragnienie snu jest nieodparte.
3.
PebrePrzygotowanie
tego dania nie jest czymś dla szczególnie wrażliwych. Głowa świni gotuje się na małym ogniu bez wstępnego gotowania. Nie usuwa się uszu, skóry, języka, a nawet oczu. Głowę podaje się osobno jako dodatek do zupy ryżowej z ekstra tłustym rosołem.
4
. Elotes -
Można by pomyśleć, co może być takiego wyjątkowego w kukurydzy? Ale Nikaraguańczycy dodali nowy smak do tego skądinąd zwykłego produktu. Sekret tkwi w technologii gotowania. W pierwszym etapie kukurydza jest gotowana w łupinach, a w drugim - grillowana i skropiona sokiem z limonki. To właśnie podczas grillowania kolba nabiera niepowtarzalnego aromatu i słodko-kwaśnego smaku.
5.
Smażone plantanyKraje
Ameryki Łacińskiej są największymi dostawcami bananów na światowe rynki. Najlepsza gwatemalska odmiana rośnie w Nikaragui, nic więc dziwnego, że chrupiące przekąski na patyku są niezwykle popularne zarówno wśród mieszkańców, jak i turystów.
6.
Nacatamal
Podróżując po okolicy nieuchronnie natkniesz się na dziwne małe torebki z liści palmowych. Poznaj nikaraguański fast food. Wewnątrz tych niejadalnych zielonych kopert może znajdować się wiele różnych nadzień (mięso, ryż, ziemniaki, warzywa) wymieszanych z mąką kukurydzianą i masłem. Nakatamal są gotowane przez około pięć godzin prosto w punktach sprzedaży. Zawsze można dostać gorącą kopertę z pyszną zawartością.
7
. Sopa de Rosquillas
W skład rosołu wchodzą: masło, mleko, mączka kukurydziana, mięta i przyprawy. W lepkim płynie przed podaniem umieszcza się serowe pączki. Bardzo wyjątkowe i obfite danie.
8
. Tres Leches
Teraz przyszedł czas na deser. Tres Leches to święto dla nikaraguańskich dzieci i przysmak również dla dorosłych. Główne składniki to spód biszkoptowy, mleko skondensowane, mleko pełne i śmietana. Dekoruje się go kolorowymi owocami.
9
. Sopa Borracha
Sopa Borracha nazywana jest również "gorzką zupą", mimo że nie jest pierwszym daniem. Ten specjalny rodzaj likieru miesza się z kawą, cynamonem i syropem cukrowym. Płyn wlewa się do gąbczastego chleba kukurydzianego i podaje z sułtankami lub daktylami.
10. Pinolillo
Gotowa mieszanka skrobi kukurydzianej i zmielonych ziaren kakao, z której powstaje tradycyjny nikaraguański napój, Pinolillo jest dostępna w sklepach. Do wykonania napoju potrzeba pół szklanki wody i pół szklanki mleka, 2 łyżki stołowe Pinolillo, 2 łyżeczki miodu, szczyptę cynamonu, kilka goździków i swoją miłość. Napój gotuj na wolnym ogniu, ciągle mieszając przez 5-10 minut. Nawet nowicjusz może go zrobić.
Jak widać, do Nikaragui warto wybrać się choćby dla egzotycznej kuchni. Podróżuj radośnie, odkrywaj nowe kraje i próbuj nowych smaków! Autor: Sophie Poulin Omów artykuł Powiedz znajomym: Subskrybuj ten magazyn
- Czytaj także
- Comments Off on